Onderzoek in de kijker 🔎

Klas van 2021-2022

Het afgelopen academiejaar hadden we elke maand een gesprek met een onderzoeker die actief is op West-Vlaamse bodem. Een man of vrouw met heel wat expertise in huis. De thema’s waren telkens divers. Zo leerden we bij over depolymerisatie, embedded systemen, het gebruik van landbouwgronden, elektromagnetische stralingen, artificiële intelligentie, fermentatie, zeegolven, textiel, vliegende taxi’s, mensgericht ontwerpen en zoveel meer. We zetten ze nog even op een rijtje.

Dit academiejaar beet Piet Cordemans (hogeschool VIVES) de spits af. Dankzij Piet leerden we wat embedded systemen en niet-deterministische software zijn en wat voor potentieel ze hebben in onze steeds verder digitaliserende toekomst. Piet bezit ook een filosofisch kantje dat zijn onderzoek inspireert. 

Lees het verhaal van Piet

Met het vallen van de bladen in oktober gingen we in gesprek met Katleen Raes (Universiteit Gent). Geboeid sprak zij over schimmels, bacteriën en gisteren. We leerden over fermentatie en de vele producten die we dagelijks consumeren die dat proces ondergingen. Samen met Katleen dachten we luidop na over nieuwe of alternatieve grondstoffen die hun intrede in ons eetpatroon kunnen doen in de toekomst.

Lees het verhaal van Katleen

Wie had gedacht dat een lap grond zo belangrijk kon zijn? Dat is wat Greet Ruysschaert (ILVO) ons bijbracht tijdens ons gesprek dat we hadden in november. De algemene focus op data heeft ook zijn impact op de manier waarop we bodems benaderen en laat ons toe om deze op de meest optimale manier te gebruiken.

Lees het verhaal van Greet

In december maakte Lien Van Der Schueren (Centexbel) ons iets duidelijk: duurzaamheid moet bij iedereen op de prioriteitenlijst komen. Vanuit Centexbel dragen ze daar hun steentje bij via recyclage en het inzetten van biogebaseerde materialen. 

Lees het verhaal van Lien

Na een korte winterstop knoopten we in januari het gesprek aan met Marie Dewitte (Howest), AI-specialiste bij uitstek. Want laat ons eerlijk zijn: wat is AI nu eigenlijk en wat kan je daar als bedrijf mee aanvangen? Overal om ons heen horen we het woord vallen. Gelukkig kon Marie ons een pasklaar antwoord geven.

Lees het verhaal van Marie

Hoorde je al ooit van een productontwerper die materialisme (en bij uitbreiding consumentisme) is vraag stelde? Lieven De Couvreur (Howest) is een productontwerper van die soort. We hingen aan zijn lippen toen hij vertelde over de relatie tussen geluk en producten en bedrijven wees op hun verantwoordelijkheid.

Lees het verhaal van Lieven

Voor ons als gebruiker is het vanzelfsprekend: de machines die we gebruiken werken. Maar wist je dat dat eigenlijk niet zo evident is? Er zijn allerlei storingen die de werking van bijvoorbeeld ons koffietoestel beïnvloeden. Om die werking (en dus veiligheid) te garanderen, staat Jonas Lannoo (VIVES en KU Leuven Campus Brugge) paraat.

Lees het verhaal van Jonas

Een maquette bouwen van het nieuwe casino in Middelkerke, dat in een gigantische badkuip plaatsen en daar realistische golven op laten inbeuken? Het is waar Maximilian Streicher (Universiteit Gent) zich dagelijks in verdiept. Hierdoor zorgt hij ervoor dat het hinterland bestand is tegen de woestenijen van de Noordzee.

Lees het verhaal van Maximilian

Hoorde je al ooit over vliegende struisvogels? Wij begonnen alvast spontaan te fronsen toen Rob De Roo (hogeschool VIVES) met een glimlach op zijn gezicht die kunstzinnige kant van drones uiteen deed. Bovendien overtuigde hij ons van het enorme potentieel dat drones hebben. Ze zullen de maatschappij volledig transformeren en dat zal al sneller gebeuren dan wij denken.

Lees het verhaal van Rob

Na ons gesprek met Wim Thielemans (KU Leuven Campus Kulak Kortrijk) zullen we niet meer op dezelfde manier naar natuurlijke grondstoffen kijken. Hout is niet meer louter hout, maar bestaat uit microscopische moleculen die elk hun eigen individuele eigenschappen hebben. Wist je dat zoethout kan getransformeerd worden in een gel? 

Lees het verhaal van Wim

Translate »