Elektroshock in velo-land

De West-Vlaamse fietseconomie

De fiets is in ons land niet alleen een geliefkoosd sportvehikel maar ook steeds meer een cruciale maatschappelijke factor op het vlak van mobiliteit, ecologie en economie. De recente doorbraak van de snelle en comfortabele e-bike heeft zijn effect op de tweewielerficatie van het woon-werkverkeer. Ook op het bereik van de fietsende consument die zijn boodschappen doet en op het toenemend aantal sportieve  recreërende senioren. Tijdschrift West-Vlaanderen Werkt pakt voor het eerst uit met een sectoranalyse van de (West-)Vlaamse fietseconomie en dat levert enkele verrassende bevindingen op.

Het grote succes van de e-bike zorgt voor een groeiversnelling in de fietsverkoop en daar plukken alle schakels in dit economische circuit de vruchten van. In 2020 kochten we in Belgenland net geen 600.000 nieuwe fietsen aan, een historisch record. De verkoop van fietsen zit stevig in de lift en dus neemt ook het aantal fietsverkooppunten toe. De provincie Antwerpen telt het grootste aantal rijwielspeciaalzaken (315), gevolgd door Oost-Vlaanderen (294) en West-Vlaanderen (265). Als we de situatie evenwel meten naar het aantal fietswinkels per 10.000 inwoners, dan blijkt West-Vlaanderen het absolute fietswinkelmekka met 2,18 vestigingen per capita.

De sectoranalyse van West-Vlaanderen Werkt heeft ook uitgebreid aandacht voor de productie, assemblage en montage van fietsen. De fietsindustrie in ons land, die zich bijna uitsluitend in Vlaanderen afspeelt, steunde vele jaren op een achttal vinnige familiebedrijven, met een stevige-kwaliteitsreputatie en een lange traditie. Daarbij ook twee West-Vlaamse spelers: Bonaventure uit Hooglede en Achielle uit Pittem.

De bloei van de fietsbranche krijgt een stevige extra duw aan het zadel vanwege de Vlaamse overheid en de provincies, die samen fors investeren in de uitbouw van een Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Met als paradepaardje de realisatie van de fameuze fietssnelwegen. Voor de provincie West-Vlaanderen gaat het over de aanleg van een netwerk van 2.180 kilometer aan afgeschermde fietspaden.

Translate »