Samen voor een betere levenskwaliteit voor COPD- en sarcopeniepatiënten

Een samenwerking is opgestart tussen de bedrijven BeWell Innovations, Greenhabit, Triamant en kennisinstellingen VIVES en Universiteit Maastricht. Dit Vlaams-Nederlands consortium werkt aan een betere levenskwaliteit voor mensen met sarcopenie en COPD door het optimaliseren van monitoring en coaching. Dit piloottraject kadert binnen het Interreg PROOF-project.

Mensen met COPD (een chronische longaandoening), sarcopenie (afname van spiermassa) of beide, hebben belang bij een gezonde en actieve levensstijl om hun levenskwaliteit te behouden of te verbeteren. Een gezond voedingspatroon, voldoende steun, niet roken en regelmatige beweging zijn hierbij essentieel. Vooral bij ouderen of alleenstaanden blijkt dit niet altijd eenvoudig om vol te houden.

Via de medisch gevalideerde BeWell kiosk, waar vitale en virale parameters zelfstandig gemeten kunnen worden, gecombineerd met het digitale coachingprogramma Greenhabit, worden deelnemers aan dit piloottraject uitgedaagd om hun grenzen te verleggen op weg naar een betere levenskwaliteit en dit in hun eigen thuiscontext.

Enkele cruciale vragen rond hun welzijn worden onderzocht: Houden ze beter vol? Passen ze hun voedingspatroon aan? Voelen ze zich beter? En wat zeggen de fysieke en mentale parameters?
De uitrol van dit programma zal gebeuren op verschillende locaties in Vlaanderen. Deelnemers krijgen er digitale ondersteuning in combinatie met begeleiding door leefcoaches van Triamant. Ook verschillende ziekenhuizen en zorgorganisaties kunnen mensen aanbrengen voor het programma.

Het project PROOF

De partners van het PROOF-project willen de expertise van zorgactoren, (voedings)bedrijven en kennisinstellingen bundelen om voeding op maat van de zorgvrager te ontwikkelen. Naast de uitbouw van infrastructuur gaan de projectpartners samen met voedingsbedrijven en zorgactoren aan de slag om gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen, inspelend op de noden van patiënten met sarcopenie en COPD. Om de impact van aangepaste voeding op patiënten te kunnen meten, gaan de partners ook op zoek naar een geschikte digitale tool voor screening en/of opvolging.

Partners in dit deel van het PROOF-project: Bewell Innovations, Greenhabit, Triamant, Universiteit Maastricht, MUMC+, Brightlands Campus Greenport Venlo, Hogeschool VIVES, TUA-West, POM West Vlaanderen. Het project krijgt financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling via het Interreg Vlaanderen-Nederland-programma. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (NL), de provincie Limburg (NL) en de provincie West-Vlaanderen (BE) zijn co-financierders van dit project.

VPROOF_LOGO_RGB_z_achtergrond
marieke.dhoop@tuawest.be
Translate »