Braingain in jouw bedrijf

De meerwaarde van hogescholen en universiteiten

Collaboration – the ultimate intertwining of skills, passions and knowledge is what concocts the most shatterproof forms of changemaking”, zei acteur Ian Somerhalder. Quotes rond samenwerking, je vindt ze in bosjes. Van industrieel Henry Ford die stelt dat “Coming together is a beginning; keeping together is progress; working together is success.”, tot uitvinder Alexander Graham Bell die oordeelt dat: “Great discoveries and improvement invariably involve the cooperation of many minds.”. Samenwerking, de sleutel tot succes.

Vandaag de dag worden we met tal van uitdagingen geconfronteerd. Experts noemen ze graag ‘wicked problems’. Het zijn dat soort uitdagingen die we – zo stellen ze – met ons huidig denkpatroon niet kunnen oplossen. We moeten onze grijze massa vergroten en nieuwe denkwijzen definiëren. Vanuit een biologisch standpunt niet meteen een simpele oefening. Dat is in feite al een ‘wicked problem’ op zich. Gelukkig is de mens een sociaal dier en kunnen we onze denkcapaciteit drastisch vergroten door samen te werken, de handen in elkaar te slaan en samen naar eenzelfde doelstelling toe te werken.

Nieuwe subsidiegolf in aantocht

Ook vandaag, aan de vooravond van een nieuwe Europese programmaperiode, wordt het belang van samenwerking benadrukt. Partijen komen samen en brainstormen over nieuwe projectideeën, of organisaties organiseren zogenaamde roadmaps om de noden bij bedrijven en het middenveld te capteren. De nieuwe programmaperiode staat gelijk aan een nieuwe start. Een nieuwe start met nieuwe middelen die broodnodig zijn na het afgelopen anderhalf jaar waar een pandemie de maatschappij op losse schroeven zette. Er is één unanieme focus, namelijk innovatie.

Experten in de buurt

En innoveren, daar is geen kant-en-klaar stappenplan voor. Het is een uitdaging waar veel tijd en middelen ingepompt moeten worden. Zo haalt 36% van de innovaties de ontwikkelingsfase niet (Kaspersky, 2020). Het is daarom belangrijk om vanuit zo veel mogelijk invalshoeken naar een nieuw idee of product te kijken. Omring je door mensen die jouw gedachten uitdagen en die vanuit hun expertiseveld kunnen bijdragen. Wat dacht je van een hogeschool of universiteit waar onderzoek doen en denkpatronen in vraag stellen in hun DNA verweven zit?

Nodig eens een onderzoeksinstelling uit aan tafel om samen kritisch te reflecteren over jouw organisatie en productengamma. Laat je verrijken met hun expertise en voer samen met hen testen uit op pilootschaal. Open het gesprek, want samenwerking leidt tot ongelooflijke ontdekkingen en verbeteringen. En wie zijn wij om Alexander Graham Bell in twijfel te trekken?

Weten welke hogeschool of universiteit je het best uitnodigt aan jouw tafel? Vraag het aan Kenniswijzer.be!

Translate »