NuHCaS brengt voedings- en gezondheidsonderzoek samen

We weten allemaal dat gezonde voeding een impact heeft op onze levenskwaliteit. Althans dat wordt ons met de paplepel ingegeven. Wat is nu die exacte impact van gezonde voeding en hoe kunnen we dat op een correcte manier meten? Complexe vragen waar geen kant-en-klaar antwoord op gegeven kan worden. Net daarom bundelden tal van organisaties de krachten onder de noemer NuHCaS. 

NuHCaS brengt voedings- en gezondheidsonderzoek samen. Dit gebeurt in een genetwerkte en praktijkgerichte set-up waar onderzoekscentra, voedingsbedrijven, toeleveranciers, zorgverstrekkers, patiëntorganisaties en consumenten een belangrijke rol spelen. 

De ambities van NuHCaS zijn niet gering en vergen dan ook een holistische benadering waaraan verschillende partners vanuit hun eigen expertise bijdragen tot dit open onderzoekscentrum. We stellen ze graag stuk voor stuk aan u voor aan de hand van een begeleidende video.

Howest

“Momenteel zijn wij een nanopore laboratorium aan het oprichten”, aldus Marjoleine Vandekerckhove. “Hiermee kunnen wij kennis genereren rond derde generatie sequencing waarbij we de focus leggen op voeding en gezondheid.”. Die derde generatie heeft tal van voordelen, want je kan veel grotere stukken sequencen waardoor je de genome puzzel sneller kan leggen. Hierdoor kan je sneller infecties bestrijden doordat je een betere inschatting kan maken welk antibioticum je het best gebruikt.

ILVO

“Voeding moet eigenlijk beantwoorden aan bepaalde kenmerken,” vertelt Karen Verstraete, “Het moet lekker zijn, aantrekkelijk, toegankelijk en evenwichtig.” Het is iets waar het Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek al jaren aan werkt. Het is belangrijk dat de voedingssector en de zorgsector samen tot nieuwe ontwikkelingen en aangepaste voeding komen. Voorbeeld bij uitstek is Parki’s Kookaterlier waar men een kookgids ontwikkelde. Zo kan men in eigen keuken producten ontwikkelen voor Parkinsonpatiënten. 

Inagro

Het West-Vlaams agentschap Inagro doet onderzoek naar hoe land- en tuinbouwers grondstoffen voor de voedingsindustrie kunnen produceren. Dit op een hoogkwalitatieve en veilige wijze met bovendien een zo’n klein mogelijk impact op het milieu. “De belangrijkste uitdaging is hoe wij onze grondstoffen zo lokaal mogelijk kunnen produceren terwijl deze economisch rendabel en betaalbaar blijven. Dit zowel voor de producent als de consument” stelt Greet Ghekiere. 

KU Leuven

“Vandaag zien we een sterke evolutie richting vegetarische en veganistische vleesalternatieven”, vertelt Ilse Fraeye, “We zetten daar graag op in omdat we geloven dat we vanuit onze ervaring met vleeswaren goed gepositioneerd zijn om onderzoek te doen naar vleesanalogen.” Ook met het Lipid Lab heeft KU Leuven alles in huis om onderzoek te doen naar gezonde vetzuren en hoe deze geïntegreerd kunnen worden in voedingsproducten. 

Universiteit Gent

“Binnen onze universiteit benadert iedereen de relatie tussen voeding en gezondheid vanuit zijn eigen expertise.”, vertelt Carl Lachat ons. Dit gaat van de samenstelling van het product tot de verpakking en veiligheid, maar ook de consumptie en het gedrag van de consument.  Vandaag de dag zien we veel studies die te kort, te klein of te hard focussen op een aantal specifieke componenten. Het is belangrijk om breder te gaan en zo de mogelijke effecten op gezondheid in kaart te brengen. 

VIVES

Een van de onderzoekspijlers binnen VIVES is productontwikkeling waar ze producten maken op maat van specifieke doelgroepen. “Een belangrijke uitdaging die ik zie, is het maken van lekkere maaltijden op maat van de patiënt.” stelt Yves De Bleecker. “Dan spreken we zowel over smaak, geur, maar ook het uitzicht van de maaltijd. De consument eet namelijk ook met zijn ogen.” Een ander concreet voorbeeld is het onderzoek naar ondervoeding bij ouderen. Daar gaat men actief op zoek naar voedingsoplossingen. 

Of neem contact met ons op via info@nuhcas.be

nuhcas breed EGVO
Translate »