Vlaanderen speelt een voortrekkersrol in voedingswetenschap

“Met voeding bereik je soms meer dan met medicatie”, aldus een ziekenhuisapotheker uit AZ Zeno, Knokke. Een boutade voor een man met dergelijke functie. Voeding op maat wint steeds meer aan belang.  De markt van gepersonaliseerde voeding breidt snel uit en (West-)Vlaanderen kan hierin internationaal een voortrekkersrol spelen. En laat dat nu net de ambitie zijn van NuHCaS.

NuHCaS is een Vlaams open onderzoeks- en innovatiecentrum dat de disciplines voeding, gezondheid en zorg bundelt. Het is een initiatief van speerpuntcluster Flanders’ Food, het kenniscentrum ILVO, hogeschool VIVES, POM West-Vlaanderen en TUA West. 

De initiatiefnemers willen de krachten bundelen op het vlak van onderzoek naar de impact van evenwichtige voeding op de gezondheid. In eerste instantie focust men op het curatieve luik, namelijk voeding als medische therapie. In tweede instantie het preventieve luik, waarbij NuHCaS mensen langer gezond wil houden.

Kansen creëren voor voedings- en zorgsector
Het open innovatiecentrum bundelt de expertises van voedings- en gezondheidsonderzoek. Via relevante (onderzoeks)projecten wil NuHCaS diverse stakeholders (zorgverleners, maaltijdproducenten, logistieke spelers, consument, patiënt…) samenbrengen. 

In 2019 en 2020 hielden de partners van NuHCaS een grootschalige bevraging rond onderzoeks- en innovatienoden op het vlak van voeding en gezondheid bij diverse voedings- en zorgactoren. De eerste resultaten worden op 25 maart 2021 voorgesteld op het online seminarie ‘Voeding voor de zorg, zorg voor de voeding’. 

AZ Zeno serveert limousin met venkelpesto
Het Knokse ziekenhuis gooide zijn voedingsaanpak radicaal om. Zowaar de volledige keten: van de producten waarmee gekookt wordt tot wie wat waarom op zijn bord krijgt. NuHCaS beschouwt AZ Zeno als het voorbeeld bij uitstek en zit in januari samen om de krachten te bundelen en innovatie breed uit te rollen.

Voedingswetenschappers weten al langer dat wat iemand eet bepalend kan zijn voor zijn gezondheid. “Dat wordt te weinig toegepast”, gelooft Pieter De Smet, chef catering bij AZ Zeno. “Er is een kloof tussen de theorie en de praktijk. We weten allemaal dat darmen een cruciaal orgaan zijn. Toch gebeurt het dat iemand na een zware operatie en drie dagen infuusvoeding prompt een bord stoofvlees met frieten krijg, omdat dat het menu van de dag is. Elke gastro-enteroloog zal je vertellen dat je op dat moment beter de darmen rustig op gang laat komen. Alleen gebeurt dat overleg met de keuken niet.”

Voeding op maat, ook buiten ziekenhuismuren
Niet enkel het ziekenhuis uit Knokke merkt het belang van op maat gemaakte gezonde voeding. Het is namelijk niet enkel belangrijk voor patiënten, maar even goed de modale burger. Jij en ik. Althans, dat is de visie van Kwiek.

Het nieuwe Gentse restaurant liet zich inspireren door de wielerploeg Jumbo-Visma. Daar krijgt elke renner dagelijks gepersonaliseerde porties, afhankelijk van welke soort rit die dag gepland is. Zo krijgt een klimmer meer voeding tijdens bergritten dan vlakke etappes.

Schrijf jou vandaag nog in
Op welke manier kan onze voedingssector haar aanbod zo goed mogelijk afstemmen op een gezond voedingspatroon? Hoe kan voeding beter opgenomen worden in een globale behandeling van zorgbehoevenden? 

Tijdens het online seminarie op 25 maart 2021 gaan we in gesprek met tal van experten die stilstaan bij het belang van een gezond voedingspatroon.  Inschrijven kan via onderstaande knop. 

charlotte.destoop@tuawest.be
Translate »