Op donderdag 20 oktober waren we te gast bij Agrotopia, de ideale uitvalsbasis voor ons event ‘circulariteit in de agrovoedingssector’. Het was een boeiende avond met uiteenlopende, interessante sprekers die ons, elk vanuit hun expertise, inspireerden over wat circulariteit in de agrovoedingssector kan betekenen.

Trend- en toekomstverkenner Stefaan Vandist beet de spits af. Als innovatiestrateeg begeleidt hij bedrijven en organisaties van een lineaire naar een circulaire economie. Stefaan gidste ons langs innovatiepaden die geplaveid zijn met bestaande en schaalbare oplossingen voor de agrovoedingssector. We onthouden dat ‘het nieuwe groot bestaat uit de verbinding van heel veel kleins’!

Dominique Huits (Inagro) haalde enkele voorbeelden aan van hoe agrovoedingsbedrijven zich kunnen wapenen tegen de toenemende droogte en waterschaarste. Bart van Droogenbroeck (ILVO) analyseerde voor ons de reststromen van onze Belgische trots witloof. Van Imogen Foubert (KU Leuven) leerden we dat je van appelhout natuurlijke antioxidanten kan maken. Yves De Bleecker (VIVES) en David Rotsaert (SOBO) toonden aan hoe zalmsnippers kunnen worden verwerkt tot een zalmkroket. De succesvolle samenwerking tussen reguliere en sociale economie in dit project zorgde bovendien niet enkel voor economische maar ook voor sociale winst! Steven De Meester (UGent) lichtte toe hoe restkunststofstromen uit landbouwbedrijven kunnen worden hergebruikt dankzij innovatieve ontgeurings- en ontkleuringsmethodieken. Tot slot gaf Gus Verhaeghe (Flanders’ FOOD) ons inzicht in de roadmap reststromen.

De aanwezigen konden tijdens de receptie genieten van een lekkere zalmkroket en een boeiende rondleiding bij Agrotopia.

Interesse in onze komende events?: www.tuawest.be en volg ons op Facebook

Bekijk de presentaties

Stefaan Vandist

Powered By EmbedPress

Dominque Huits (Inagro)

Powered By EmbedPress

Bart van Droogenbroeck (ILVO)

Powered By EmbedPress

Imogen Foubert (KU Leuven)

Powered By EmbedPress

Yves De Bleecker (VIVES)

Powered By EmbedPress

Steven De Meester (UGent)

Powered By EmbedPress

Gus Verhaeghe (Flanders'FOOD)

Powered By EmbedPress

Translate »