West-Vlaamse hogescholen bundelen krachten

Postgraduaat voor maakindustrie

Hogeschool West-Vlaanderen en Hogeschool VIVES presenteerden gisteren (25/08/2021) vol trots hun gemeenschappelijk Postgraduaat ‘digitale transformatie in de maakindustrie’ voor. In aanwezigheid van Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits werd het glas feestelijk én fysiek geheven in aanwezigheid van tal van ondernemers, kennisinstellingen en partners uit het middenveld.

Voor vele aanwezigen was deze avond een van de eerste fysieke evenementen sinds lange tijd. Stas, gastbedrijf van de avond, kon dan ook op een zeer mooie opkomst rekenen. 

6,5 miljoen voor West-Vlaanderen

In juni 2019 kreeg West-Vlaanderen 6,5 miljoen euro van de Vlaamse overheid om te investeren in levenslang leren. In praktijk mondde dit, onder coördinatie van TUA West, uit tot drie Ma-na-Ma en zeven postgraduaten.  

“Maakindustrie is dood”

Het waren niet onze woorden, maar deze van manager director Pieter-Jan De Man van Stas. Met deze gewaagde woorden opende hij zijn speech waarmee hij het publiek tot op de laatste seconde in zijn greep had. 

(West-)Vlaanderen kreeg de laatste maanden een aantal noemenswaardige tegenslagen. De pandemie liet de winstmarges bij bedrijven drastisch zakken, de Brexit had een dramatische impact op de West-Vlaamse export en de grondstofprijzen swingen dezer dagen de pan uit. 

En toch: de West-Vlaamse maakindustrie scheert hoge toppen en bewijst keer op keer zijn wendbaarheid in een omgeving gekenmerkt door volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit (VUCA). 

Maakindustrie is een van de West-Vlaamse topsectoren.  Zo staat West-Vlaanderen garant voor 41,3% van de Vlaamse jobs in de mechatronicasector en bijna een kwart van het totaal aantal jobs in de metaalsector.  

Vier essentiële modules

 Het is dus geen verrassing dat de hogeschool VIVES en hogeschool West-Vlaanderen het belang van maakindustrie erkennen. Meer zelf, ze bundelen de krachten en bieden het gemeenschappelijk postgraduaat ‘Digitale transformatie in de Maakindustrie’ aan.

Zo kan je als afstuderende student of technicus uit het werkveld is genieten van de expertise van beide hogescholen. Aan de hand van 5 modules wordt jouw kennis verder ontwikkeld en bijgeschaafd. Er wordt gestart in module nul ‘Factory Design Collective’ om uiteindelijk te eindigen met module ∞ ‘Future Horizons’

Benieuwd naar meer? Bekijk het volledige programma!

Translate »