Karolien Vandersickel

Als master industrieel ontwerpen en master kunststofverwerking mocht ik al aan heel diverse projecten meewerken. Gaande van kleine ontwerpprojecten tot industriële proces- en productinnovatie. Hierbij deed ik heel wat ervaring op in de verschillende stappen van een ontwerpcyclus; projectinitiatie en coördinatie, CAD, consultancy, prototyping, onderzoek, alsook de uiteindelijke realisatie van het ontwerp.

Het leuke en de sterkte van het combineren van beide expertises is dat je twee werelden kan samenbrengen. Het ontwerpen van producten aan de ene zijde, met de knowhow van de productieprocessen aan de andere kant. Dit zorgt ervoor dat je producten ontwerpt die klaar zijn voor productie.

Persoonlijk kies ik ervoor om mijn expertise breed te houden en te genieten van de waaier aan mogelijkheden die de kunststofindustrie ons biedt. Gaande van kleine spuitgietproducten tot grotere lichtgewichtconstructies uit composiet. Ik werk even graag mee aan een materiaalonderzoek, een ontwerpopdracht als het daadwerkelijk produceren van een afgewerkt product.

Het liefst van al krijg ik concrete vragen van bedrijven waarbij ze een idee hebben, maar niet weten hoe ze dit kunnen realiseren. Hierbij krijg je de mogelijkheid om functionaliteiten te gaan integreren of combineren tot een afgewerkt product. Hoe complexer de vragen van de klant, hoe interessanter het zoekproces naar een gepaste oplossing. Het eindresultaat op zich dient niet perse complex te zijn. Soms kan je met kleine aanpassingen, een ander materiaal, een ongekende techniek… een groot verschil maken

Onderzoek doe je zelden alleen, juist omdat je een klankbord nodig hebt om je ideeën te toetsen, je resultaten te beoordelen en het beste uit elkaar naar boven te halen. Momenteel zet ik mijn tanden in het onderzoek ‘ongelimiteerde recyclage’ binnen het expertisecentrum Smart Technologies van de Hogeschool VIVES.

Binnen dat onderzoek combineren we de traditionele spuitgiettechnologieën met nieuwe productiemethodes en alternatieve materialen. Zo gaan we bijvoorbeeld een klassieke metalen matrijs gaan vervangen door een moedermatrijs met vormdelen uit kunststof. Hierbij worden onder andere verschillende 3D-printtechnieken uitgetest en ingezet.

Met dit onderzoek willen we het maken van kleine series toegankelijker maken voor alle ondernemingen. Waar een matrijs momenteel een lange doorlooptijd en een grote investering vraagt, proberen wij op een aantal dagen een proefspuiting op te starten. De nieuwe technieken geven heel wat mogelijkheden naar vormvrijheid, ontwerpwijzigingen, inzetbaarheid van materialen enzovoort.

Kunststoffen zijn niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Ze behoren tot de meest efficiënte en veelzijdige materialen die er zijn. Ze worden in heel wat toepassingen intelligent ingezet en zorgen voor een hogere levenstandaard. Denk maar aan onze voedingsmiddelen, medische industrie, vervoers- en veiligheidshulpmiddelen, maar ook aan alternatieve energiebronnen zoals windmolens, enzovoort.

Toch is er, mede door onze wegwerpcultuur, ook een keerzijde aan deze medaille en hebben sommige van deze kunststoffen een duidelijke ecologische impact. Hierdoor staat de kunststofindustrie voor een uitdaging. De industrie dient volop in te zetten op circulaire economie en het efficiënter omgaan met grondstoffen en afvalstromen om het tij te doen keren.

Hopelijk vinden ook huidige jongeren de weg naar deze industrie en kijken ze verder dan deze ecologische impact, naar de mogelijkheden van innovatie die hier open liggen. Wij proberen alvast onze studenten ontwerp- en productietechnologie, afstudeerrichting kunststofverwerking, klaar te stomen voor een boeiende carrière.

Soms vind ik het jammer dat door het verhaal van de plastic soep en de ecologische impact de veelzijdigheid van kunststoffen en de kunststofverwerking wat overschaduwd wordt. Niet alle plastiek is slecht. Er zijn zo veel schitterende toepassingen die kunststof echt tot een interessant materiaal maken.

Ik ben verwonderd door indrukwekkende, spraakmakende dingen zoals bijvoorbeeld de productie van windmolens maar evenzeer geïnspireerd door een klein vernuftig alledaags productje waarbij je versteld staat hoe eenvoudig het is en waarvan je denkt ‘waarom ben ik daar zelf niet op gekomen’. Het is ook die verwondering die ik probeer mee te geven aan mijn kinderen, studenten en collega’s

Translate »