POM West-Vlaanderen stimuleert innovatie met nieuwe Quick Wins

Onder het motto ‘Collaborate & Innovate’ lanceert POM West-Vlaanderen voor de derde maal een oproep voor Quick Wins Fabrieken voor de Toekomst. Deelnemende bedrijven krijgen een financieel duwtje in de rug om samen en op korte termijn innovatieve ideeën tot concrete realisaties uit te werken.

Want uitdagingen zijn er, zeker nu de coronacrisis de economie en het dagelijkse leven overhoop heeft gehaald. Helaas moest de toekomstgerichte blik van ondernemers daarom vaak plaats ruimen voor crisismanagement en werden samenwerkingsprojecten met andere bedrijven even op pauze gezet. Net op het moment dat we als maatschappij eigenlijk sterker dan ooit moeten inzetten op innovatie en samenwerking.

Fabrieken voor de Toekomst wil ook in deze bevreemdende tijden perspectief bieden en opportuniteiten zoeken in de crisis. “Met het idee ‘never waste a good crisis’ in het achterhoofd willen we onze ondernemers aanmoedigen om deel te nemen aan onze Quick Wins”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen. “Bedoeling is dat bedrijven samen aan de slag gaan met innovatieve ideeën en deze binnen het jaar ook in de praktijk kunnen brengen. Voor deze oproep mobiliseren we 500.000 euro waarmee we 20 innovatieprojecten hopen te ondersteunen.”

De voorbije jaren zorgden de Quick Wins al voor heel mooie realisaties. Bedrijven die vorig jaar intekenden op de Quick Wins zijn nu volop bezig met de concrete uitwerking van hun project. Zo werken Derotex en Gramitherm Europe momenteel samen aan een machine om cacaoschilfers uit jutevezels te halen en ontwikkelen Hydraulics en Van Hoecke Automation samen een efficiënte shocktester om samen nieuwe markten aan te boren.

Om aanspraak te maken op projectsteun zijn er een aantal voorwaarden. De focus van de projecten lig op de sectoren nieuwe materialen, voeding, blue energy, machinebouw & mechatronica en sinds dit jaar ook drones. Het innovatieproject moet uitgevoerd worden in nauwe samenwerking tussen minimum twee onderling onafhankelijke bedrijven waarvan minstens één West-Vlaamse onderneming en één kmo.

Deze oproep is een actie uit het relanceplan van de Provincie West-Vlaanderen. Dit plan bestaat uit tal van initiatieven en steunmaatregelen om de West-Vlaamse ondernemers te helpen. Samen met onze partners zetten we onze schouders onder onze West-Vlaamse economie om deze naar een nog hoger niveau te tillen.

Translate »