Op 24 april 2019 lichtte Charlotte Destoop, directeur van TUA West, het Competentiecentrum Machinebouw en Mechatronica toe in De Tijd.

In Brugge en Kortrijk opent Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica in mei en juni vijf gloednieuwe labs. In deze labs ontdekken maakbedrijven welke innovatie of nieuwe technologie voor hen een meerwaarde kan betekenen.

West-Vlaanderen beschikt over slechts 10 procent van de Vlaamse middelen voor onderzoek en ontwikkeling. En toch is de provincie goed voor 40 procent van de Vlaamse jobs in de mechatronicasector, de sector van de machinebouwers, en bijna ene kwart van het totaal aantal jobs in de metaalverwerking.

“En daarom zetten we fors in op ene betere samenwerking tussen bedrijven en onderzoekcentra”, zegt Charlotte Destoop, directeur van TUA West. “Dankzij de nieuwe labs beschikt West-Vlaanderen in drie jaar tijd over de helft meer onderzoekers voor onderzoek op maat van bedrijven.”

Industrie 4.0

In de laboratoria kunnen bedrijven hun concrete cases uitproberen. Ze ontdekken er welke toepassingen hun product of productieproces verbeteren. En zo komen ze te weten waarin ze het best investeren om kennis op te bouwen. “IN Brugge openen twee innovatielabs van KU Leuven Campus Brugge met Sirris waar bedrijven technologie rond cyber-physical systems en The Ultimate Factory kunnen uittesten”, vertelt Charlotte Destoop. “In Kortrijk starten Universiteit Campus Kortrijk en Sirris twee applicatielabs op rond flexibele assemblage en slimme productieorganisatie. Ook in Kortrijk opent het technologielabo van Howest zijn deuren waar bedrijven testen hoe ze toepassingen met virtual en augmented reality kunnen inschakelen.”

Innovatie

De laboratoria in Brugge en Kortrijk zijn speciaal ingericht om de high-end demonstratie- en testinfrastructuur beschikbaar te stellen voor productiebedrijven. “Want weten welke technologie of digitale innovatie voor een bedrijf een meerwaarde betekenen, dat is de concrete uitdaging”, besluit Charlotte Destoop.

Deze vijf labs zijn een realisatie van Fabriek voor de Toekomst Machinebouw & Mechatronica, initiatief van POM West-Vlaanderen en TUA West, in nauwe samenwerking met kennispartners KU Leuven Campus Brugge, Universiteit Campus Kortrijk, Sirris en Howest. In een vervolgproject versterken Flanders Make en VIVES het partnerschap met hun expertise.

Translate »