De elf West-Vlaamse algemene ziekenhuizen vormen het zwaartepunt van de zorgeconomie in de kustprovincie.

Ze bieden samen 6.466 erkende ziekenhuisbedden. Als werkgever voor ruim 18.000 medewerkers in loondienst (15.000 in voltijdse equivalenten) en met 1.760 zelfstandige artsen, realiseerden zij in 2018 2,1 miljard euro omzet. In de periode 2017-2018 investeerden deze elf zorgtenoren samen 800 miljoen euro in infrastructuur, uitrusting en kwaliteitszorg.

West-Vlaanderen heeft altijd al een ruim aanbod van ziekenhuisbedden gehad. Vandaag is dat niet anders. Volgens recente cijfers van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro heeft de provincie met 495 ziekenhuisbedden per 100.000 inwoners de hoogste ratio van Vlaanderen.

Bovendien zijn onze ziekenhuizen best betaalbaar. Volgens de CM-ziekenhuisbarometer zijn de
West-Vlaamse ziekenhuizen relatief goedkoop in vergelijking met de ziekenhuizen
in de rest van het land. Ook op het vlak van kwaliteit scoren West-Vlaamse ziekenhuizen goed.

Dit en nog veel andere aspecten uit de ‘interne keuken’ van onze West-Vlaamse ziekenhuizen
leest u in deze editie van West-Vlaanderen Werkt: West-Vlaamse ziekenhuizen onder de scanner. Die kwam tot stand in nauwe samenwerking met het team van Fabriek voor de toekomst –Zorgeconomie van de POM West-Vlaanderen.

Ontdek meer...

Duurzaam bouwen: werk aan de winkel

Duurzaam bouwen: werk aan de winkel Europa heeft zich tot doel gesteld om het eerste klimaatneutrale continent te worden. De ambities van

Kaas van de bovenste plank

West-Vlaanderen is Belgiës kaasbastion De productie van kaas in ons land, en dan vooral van speciaalkazen, zit in de lift. De West-Vlaamse

Translate »