Eerste editie alvast een succes!

Geen wetenschappelijke taal of wollig vakjargon, maar gewoon en begrijpbaar. Dat was het opzet van het Senior Symposium ‘Toolkit om actief en mobiel ouder te worden’. TUA West, KU Leuven Campus Brugge, VIVES en de Sportdienst van Stad Brugge sloegen de handen in elkaar. En met wat voor resultaat!

In tijden waar een potentiële tweede lockdown dichterbij komt en de berichtgeving vooral voorzichtigheid van alle burgers oppert, was het eindevenement van het EFRO-GTI-project ‘We-lab for Health Technology and Movement’ gepland. Het was al eens uitgesteld – ook door COVID-19, maar een eindevenement drong zich echt wel op. Daarom kozen we ervoor om dit event op een hybride manier te organiseren. Deelnemers konden zelf kiezen of men online of fysiek wilde aansluiten. Een formule die succesvol bleek te zijn!

Onderzoek tot bij de burger
“Er beweegt zoveel in West-Vlaanderen rond zorg. Er zijn fantastische onderzoeksresultaten die meteen toepasbaar zijn in het dagelijks leven”, aldus Charlotte Destoop, directeur van TUA West. “Het is belangrijk dat dat onderzoek zijn weg naar de burger vindt!” Vanuit die optiek werd dit Senior Symposium georganiseerd: behapbaar, begrijpbaar en vol kant-en-klare tips en tricks. De algemene boodschap was duidelijk: bewegen is een essentiële voorwaarde om mobiel en actief ouder te worden.

Een boodschap die ook meteen in de praktijk werd toegepast. Na 45 minuten vol informatie vulde muziek de zaal en werd een korte beweegpauze ingelast. Gezamenlijk wat zwaaien met armen, een beetje stretchen, kortom wat bewegen. Wat tijd om de batterijen opnieuw op te laden voor het tweede gedeelte van het symposium.

Een ruim aanbod kant-en-klare tips
Na 6 leerrijke keynotes gingen mensen naar huis met heel wat praktische inzichten:

  • Vermijd kruidenmengelingen à la spaghettikruiden, want die bevatten heel wat zout. Beter gebruik je verse kruiden, want die zijn veel voller van smaak!
  • Las meerdere beweegmomenten op één dag in. Stilzitten is het nieuwe roken, ook voor mensen die tweemaal per week gaan lopen. 
  • Technologie kan jo ondersteunen om een actievere levensstijl op te nemen!
  • Durf de vraag “Oe ist?” ook echt te beantwoorden en niet zomaar “Goed wi” te antwoorden. Het is oké om je even wat minder te voelen. 
  • Een knie- en heupprothese is geen vonnis om nooit meer te bewegen. Je kan je er op voorbereiden!

Vanuit TUA bedanken we graag alle partners die bijgedragen hebben tot dit evenement, namelijk KU Leuven Campus Brugge, VIVES – meer specifiek het Zorglab en de Sportdienst van Stad Brugge.

Het symposium opnieuw bekijken?
Benieuwd naar het symposium? Je kan het integraal herbekijken via deze link. Bekijk je liever de individuele keynotes? Raadpleeg onze afspeellijst en klik op de video naar keuze. 

Houd ook zeker de kanalen van TUA West in de gaten, want binnenkort publiceren we de individuele keynotes. We streven naar een zo’n optimaal mogelijke kennisdeling en -verspreiding!

Translate »