(West-)Vlaamse kmo's pakken uit met duurzame verpakking

In de transitie naar een duurzame en gezonde levensstijl investeert de (West-)Vlaamse voedingssector steeds meer in duurzame alternatieve grondstoffen en verpakkingen. Europa heeft immers als doelstelling om tegen 2030 alle verpakkingen 100% herbruikbaar of recycleerbaar te maken. De omschakeling naar duurzame verpakkingen vereist zowel kennis over de technologische eigenschappen van innovatieve grondstoffen en verpakkingen, als onderzoek
naar de impact van deze nieuwe verpakkingsconcepten op o.a. de voedselveiligheid en de houdbaarheid van de verpakte levensmiddelen. Door de coronacrisis (met meer leveringen van maaltijden aan huis en meer individueel verpakte levensmiddelen) en de Brexit (met langere transporttijden omwille van douaneformaliteiten) is de nood aan langer houdbare levensmiddelen bovendien toegenomen.

Onder coördinatie van TUA West investeren Howest, Flanders’ FOOD, KU Leuven Campus Brugge, UGent Campus Kortrijk en VIVES in apparatuur voor karakterisering van duurzame materialen voor voedingsverpakkingen en infrastructuur om de inzetbaarheid van deze duurzame verpakkingen te valideren. Deze infrastructuur laat bedrijven, en in het bijzonder kmo’s, toe om op pilootschaal nieuwe, duurzame verpakkingsconcepten uit te testen en daarbij de voedselveiligheid en de houdbaarheid van verpakte levensmiddelen te garanderen. De infrastructuur wordt ondergebracht in onder andere de onderzoekscentra Circular Materials Center en VEG-i-TEC en ingezet ten gunste van de (West-)Vlaamse voedings-, materialen- en verpakkingssector.

Projectpartners

Financiële info

Het project ‘(West-)Vlaamse KMO’s pakken uit met duurzame verpakking’ wordt, naast de inbreng van de partners, financieel ondersteund door Provincie West-Vlaanderen met een subsidie van €220.775. Het totale project wordt geraamd op € 441.550.

Translate »