Seminarie ‘De uitgadingen van democratie’ – Lille, 27 en 28 maart 2025
Het Maison Européenne des Sciences de l’Homme et de la Société (MESHS) organiseert, met de steun van de regio Hauts-de-France, het Maison des Sciences de l’Homme van de Université Libre de Bruxelles, het Maison des Sciences de l’Homme van de Université de Liège en het Maison française d’Oxford, een jaarlijks internationaal seminarie met als doel interdisciplinaire reflectie te stimuleren, een vergelijkend perspectief tussen grensregio’s te bieden, lokale projecten te belichten en nieuwe samenwerkingsverbanden op te bouwen.
Het seminarie vindt plaats in Lille op 27 en 28 maart 2025 met als thema ‘De uitgadingen van democratie’.
Thema’s call for papers
De call for papers staat open voor onderzoekers, docent-onderzoekers, postdoctorale en doctoraatsstudenten, verenigingen en instellingen. De papers kunnen betrekking hebben op de volgende thema’s:
- De transformatie van de democratie
In dit deel wordt de crisis van de representatieve democratie geanalyseerd door het prisma van nieuwe praktijken en uitdagingen.
Er wordt gekeken naar het gebruik van nieuwe vormen van democratie om de invloed van nieuwe mechanismen en participatieprocessen (vormen van directe participatie, burgervergaderingen, democratie op de werkplek, enz.) op de herformulering van democratisch bestuur te onderzoeken. Er wordt eveneens gekeken naar het effect van milieuveranderingen op de opkomst van nieuwe vormen van democratische participatie. - Toegang tot kennis en actief burgerschap
De digitale kloof kan leiden tot diepgaande ongelijkheden, variërend van eenvoudige toegang tot technologie tot de meer gecompliceerde taak om kennis te produceren die de democratie bevordert. Ongelijke toegang tot technologie heeft ingrijpende gevolgen voor sociale rechtvaardigheid, economische kansen en burgerbetrokkenheid.
Binnen dit thema zullen we kijken naar de toegang tot kennis, de productie ervan (we zouden samenwerkingsvormen kunnen analyseren) en de verspreiding en ontvangst ervan. - Problemen en uitdagingen in het digitale tijdperk
Binnen dit thema worden de risico’s van nieuwe digitale technologieën voor democratieën geanalyseerd (buitenlandse inmenging, desinformatie, gegevensbescherming, misbruik van AI) en wordt bekeken hoe we onszelf kunnen wapenen om hiermee om te gaan en onze democratieën te beschermen. In het bijzonder zullen we kijken naar de noodzaak om regelgevende maatregelen in te voeren om desinformatie te bestrijden en het kritisch vermogen van burgers te ontwikkelen.
Praktische info
Stuur uw paper vóór 19 december 2025 naar degesci@meshs.fr:
- een titel en een samenvatting van niet meer dan 400 woorden (inclusief details over het betreffende onderzoeksgebied)
- een korte biografie (maximaal een halve pagina) van de spreker, inclusief e-mailadres en institutionele affiliatie.
Vermeld als onderwerp: “Proposition communication – séminaire international Démocratie”.