Onderzoek in de kijker

Klas van 2020-2021

Het afgelopen academiejaar hadden we elke maand een gesprek met een onderzoeker die actief is op West-Vlaamse bodem. Een man of vrouw met heel wat expertise in huis. De thema’s waren telkens divers. Zo leerden we bij over elektromagnetische stralingen, revalidatie van de onderste ledematen, het belang van circulaire economie, borstelwormen, DNA-sequencing, grote industriële microgolven en zoveel meer. We zetten ze nog even op een rijtje.

Beginnen deden we met Dries Vanoost (KU Leuven Campus Brugge). Zijn expertise zorgt ervoor dat de machines niet alleen slimmer, maar ook betrouwbaarder en veiliger werken. Die fascinatie voor machines had hij al van kinds af aan en dat versterkte zich enkel tijdens zijn studies. Dat heeft ertoe geleid dat we vandaag aan wat Dries de (r)evolutie van de interactie tussen mens en machine staan. Hij staat alvast op de eerste rij!

Lees het verhaal van Dries

Het onderzoek van Karolien Vandersickel (VIVES) zette de maand oktober in. Als expert in kunststofverwerking houdt zij zich bezig met een materiaal die de laatste tijd nogal gedemoniseerd wordt in de media: plastic. Een discussie die de veelzijdigheid van kunststoffen wat overschaduwt, terwijl er zoveel schitterende toepassingen bestaan vond Karolien.

Lees het verhaal van Karolien

Paco Halpiau (Howest) noemde zichzelf een kruising tussen een wetenschapper en een programmeur, ofwel een bio-informaticus. Samen met zijn collega’s werkt hij met nanopore technologie waarmee men snel en betaalbaar DNA-code kan analyseren. Een technologie dat dankbaar werd ingezet bij het bestrijden van de pandemie die ons al sinds 2020 in de ban houdt. 

Lees het verhaal van Paco

Imca Sampers (Universiteit Gent Campus Kortrijk) sloot het eerste semester af. Als een van de bezielers van VEG-i-TEC praatten we languit over waterbehandelings- en voedingsprocestechnologieën. De grandioze opening van het splinternieuwe onderzoeksgebouw liet nog even op zich wachten, maar we kijken er alvast reikhalzend naar uit!

Lees het verhaal van Imca

Aan het begin van 2021 werden we nog steeds geteisterd door een pandemie die ons stevig binnenhield. Bij veel mensen leidde dit tot minder beweeglijkheid met lichamelijke klachten tot gevolg. Het ideale moment om Kurt Claeys (KU Leuven Campus Brugge) erbij te halen. Hij is gespecialiseerd in verstoorde beweegpatronen met patiënten met aandoeningen in het bewegingsstelsel, meer specifiek de onderste ledematen. Wist je trouwens dat Kurt een interessante keynote gaf over ‘Vergrijzen: zonder vallen en opstaan’? 

Lees het verhaal van Kurt en bekijk zijn keynote

Wie zegt dat je voor het varen van een vaartuig een schipper nodig hebt? Wieter Boone (VLIZ) en zijn team hebben een commercieel onbemand vaartuig omgebouwd dat sindsdien onbemande wetenschappelijke missie op onze Noordzee uitoefent. Een echte primeur, en zo kunnen we er vermoedelijk wel nog meer verwachten. De ontwikkeling van autonome vaartuigen gaat op dit moment namelijk hele hard vertelde Wieter ons. 

Lees het verhaal van Wieter

Herinner je jou nog het geluid dat de radio maakte vlak voordat je een sms’je kreeg? Dat komt nauwelijks nog voor en daar zit Jens Vankeirsbilck (KU Leuven Campus Brugge) ergens voor tussen. Althans, het onderzoeksdomein waarin hij actief is. concreet gaat jens na welke softwaretechnieken ervoor kunnen zorgen dat systemen niet falen door beïnvloeding van externe storingen. Dat kunnen zowel temperatuurverschillen als kosmische stralingen zijn. 

Lees het verhaal van Jens

Circulaire economie, het modewoord van de laatste jaren? Een bewustzijn die iedereen zou moeten hebben, zou Katrijn Sabbe (Howest) zeggen. Het gaat hand in hand met het ontwerpen van producten, de expertise van Katrijn. Om die duurzaamheid te creëren, moeten er al vroeg in het ontwerpproces keuzes gemaakt worden. Net dat bewustzijn probeert Katrijn over te brengen op haar studenten en de bedrijven waarmee ze samenwerkt.

Lees het verhaal van Katrijn

Elk huishouden heeft een exemplaar in zijn keuken staan, maar toch vind je ze nauwelijks in de grootkeukens: de befaamde microgolf. Nochtans zijn de mogelijkheden van zo’n industriële microgolf legio vindt Yves De Bleecker (VIVES). Zo kan je met zo’n microgolfoven producten garen, pasteuriseren en zelf drogen waardoor je de houdbaarheid van jouw product sterk verlengd. Dat en meer, want Yves kon uren gepassioneerd doorgaan over zijn onderzoek!

Lees het verhaal van Yves

Wat maakt West-Vlaanderen zo uniek? De Noordzee natuurlijk! Wist je dat er heel wat leeft in die bodem van ons? Daarover kon Gert Van Hoey (ILVO) uren praten. We hadden het over tweekleppigen, borstelwormen en vlokreeften. Kleine mechanismen met een essentiële functie in onze zeebodem.  Gert probeert met zijn werk beetje bij beetje de vloeibare massa beter te leren kennen en nieuwe patronen te ontdekken

Lees het verhaal van Gert

 

 

Translate »