Het ondernemersbloed raast door de aderen van de West-Vlaamse student

De coronamaatregelen maakten een abrupt einde aan het specifieke leven van de studenten. De extra tijd die studenten in hun kot doorbrachten, zorgde blijkbaar toch voor creativiteit en nieuwe initiatieven. Het aantal student-zelfstandigen kende in 2020 zelfs een stevige groei. De startende student-zelfstandigen nam maar liefst met een kwart toe ten opzichte van 2019. “Met ruim 1.000 West-Vlaamse student-zelfstandigen krijgt de toekomst van het ondernemerschap in onze provincie een stevige duw in de rug”, zegt Wouter Blomme, directeur Unizo West-Vlaanderen.

Het aantal West-Vlaamse student-zelfstandigen kende de voorbije jaren een stevige opmars. In 2020 hadden ruim 1.000 West-Vlaamse studenten het statuut van student-zelfstandige, bijna een verdubbeling in 3 jaar tijd. Naast dit sociaal-fiscaal statuut ‘student-zelfstandige’ bestaat er in hogere onderwijsinstellingen ook een intern statuut ‘student-ondernemer’. Hierdoor kunnen studenten via allerhande faciliteiten (bijvoorbeeld: examens verplaatsen of stages in functie van hun onderneming) op een soepele manier experimenteren met ondernemerschap en extra inkomsten verwerven uit een zelfstandige activiteit.

Bij de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) merken ze ook jaar na jaar een stijgende interesse in dit statuut. Marie Vermast, één van de drie ondernemerscoaches bij Howest, legt uit: “We merken een grote interesse bij studenten en als hogeschool spelen we daar graag op in. We proberen die ondernemende vaardigheden bij studenten op te wekken en ook te promoten. Het statuut van student-ondernemer speelt natuurlijk een heel belangrijke rol, want hierdoor kunnen studenten laagdrempelig experimenteren met ondernemerschap.”

Passie omzetten in een onderneming
Zo ook Louise Roels (21) uit Brugge, studente communicatiemanagement, die in volle coronacrisis besliste om de stap te wagen naar het student-ondernemerschap. Ze richtte begin dit jaar ‘C’est tout’ op waarmee ze andere ondernemingen ondersteunt in hun social media management en een duidelijke huisstijl creëert. “Als student-ondernemer krijg je de kans om je netwerk uit te breiden en al heel wat ervaring op te doen”, zegt Louise. “Daarnaast proef je op een laagdrempelige manier van het ondernemen en dat smaakt naar meer.”

Ook Géraldine Bonnevie (24) uit De Haan ontdekte de passie voor ondernemen tijdens haar studentenperiode. Met ‘La Bonnevie’ startte ze in 2019 met het maken van armbandjes en allerhande handgemaakte sieraden. In 2020 breidde ze zelfs uit met grafische vormgeving. “Dankzij het voordelig statuut van student-zelfstandige kreeg ik de kans om op jonge leeftijd te ontdekken of ik mijn passie kon omzetten in een onderneming,” zegt Géraldine. “Als student heb je nog veel vrijheid en vrije tijd, en ik ben een bezige bij. Ik studeer dit jaar af en ben zeker van plan om te blijven ondernemen en La Bonnevie verder te zetten.”

Ondernemers van de toekomst
“De student-ondernemers zijn de ondernemers van vandaag én van morgen, we moeten ze dus koesteren en ondersteunen”, zegt Wouter Blomme. “Daarom werkt Unizo nauw samen met hogere onderwijsinstellingen en inspireren we studenten graag om te starten als ondernemer. Zo organiseren we op 1 maart een gratis online inspiratiecafé met onder meer de winnaar van de student start-up of the year.”

Bron: Made in West-Vlaanderen

 

Translate »